majasmuskler.blogg.se

Här kan ni följa mina tankar, funderingar, reflektioner och filosofier kring allt mellan himmel och jord men framförallt kring min vardag och livssituation. När jag var 21 år fick jag diagnosen LGMD2i som är en accelererande muskelsjukdom som idag innebär att jag är helt beroende av elrullstol för att ta mig fram och assistans all min vakna tid för att kunna leva ett så "vanligt" liv som möjligt. Fotografering och bildhantering är superkul så räkna med en hel del bilder.

Huffing

Kategori: Fakta, Funderingar, Kroppen

Huffing, det är min nya favoritsyssla och nej, det är inte ett dugg drogrelaterat, för de av er som nu googlar ordet. ;) Ett förvånansvärt effektivt sätt att få upp slem från de nedre regionerna av luftvägarna! Så här går det till: "Huffing/stötning innebär en forcerad, kraftig utandning efter en något djupare inandning. Vid en sådan utandning uppträder en dynamisk kompression av luftrören. Luftströmmen blir snabbare och kraftigare, vilket gör att sekret lossnar och tas med högre upp i luftvägarna där det lättare kan avlägsnas." Källan finns här. Det är som när man blåser imma på ett fönster eller en spegel.
 
Varför syssla med det kan man undra? Jo, för jag blev rätt risig förra veckan. Först hade en av mina assistenters son Scharlakansfeber, den lille stackarn. Sen insjuknade Johan, min älskade make, i halsont som övergick till bihålor och öron med hög feber. Några dagar senare var det jag som vaknade mitt i natten med halsmandlar som flirtkulor och halsont från helvetet. Sedan dess har det producerats slem i extrema mängder i svalg, luftvägar och bihålor. Igår hade jag 39,9 och då kapitulerade jag för antibiotikan. Hur sjuk blir man inte som vuxen!? Men då vände det ganska snabbt, tack och lov.
 
Nu är det ju bara det här lilla dilemmat med min muskelsjukdom som gör att jag inte kan hosta. Hur mycket jag än försöker så blir mina hostningar inte mer än en liten ynklig... puff. Så, därför blev jag så lycklig när jag hittade huffingtekniken. Hade helt glömt bort den som jag faktiskt fick lära mig för några år sedan av en logoped på sjukhuset när jag låg inne med lunginflammation. Nu kan jag alltså huffa upp slemmet från de nedre luftvägarna tills det går att bli av med det. Hurra!!!
 
Blir nog liggande ett tag till dock. Är heeeeelt slut och har en hel del huffing kvar att göra förutom allt som fortfarande väller ut från bihålorna.
 
Hoppas ni har det riktigt mysigt nu inför jul och ta hand om er!
Vad är det förresten för trams några håller på med? Världens sötaste lilla lussekille och ni har på riktigt problem med DET!? Då vet ni verkligen ingenting om vad ett riktigt problem är!
 
#jagärlucia
 
Spara
Kommentera inlägget här: